Kombaina izvēle – kā atrast labāko

Ikvienam graudu audzētājam nākas risināt jautājumu, kā izvēlēties kombainu no tirgū esošā plašā klāsta. Vajadzības ir dažādas, tādēļ viena risinājuma visiem nav. Tad nu jācenšas saprast, kāda būtu konkrētajai saimniecībai piemērotākā un racionālākā izvēle.

Darbiem piemērotākais laiks Latvijā ir vidēji 10–15 saulainas kulšanas dienas, tādēļ jārēķinās, ka šajā laikā jāpaspēj apgūt visas platības. No saimniecībā audzētās augu daudzveidības ir atkarīgs, kā tiek sadalīts kulšanas laiks. Būtiska ir arī lauku struktūra – no labības lauka lieluma un atrašanās vietas atkarīga hedera platuma izvēle. Mazāku lauku apstrādē plats heders nav ērts un tas ietekmē ražīgumu.

 

Jālūkojas arī, vai saimniecība salmus savāc vai tikai sasmalcina, jo rotora un hibrīdtipa kombaini salmus sabojā un savāc pat uz pusi mazāk nekā kratītāju tipa kombaini.

Konstrukcija ietekmē ražīgumu un kvalitāti

Kombaina ražīguma klase atkarīga no masas pārstrādes daudzuma un tas visbiežāk atkarīgs ne vien no motora jaudas, bet arī konstruktīvajiem risinājumiem. Tā kā ļoti būtiska ir kulšanas un separēšanas sistēma, tās izvēlei vajadzētu būt noteicošajai kombaina iegādē:

  • tradicionālā, viena trumuļa ar kratītājiem,
  • vairāku trumuļu, trumuļi ar kratītājiem,
  • hibrīda tipa trumulis un rotori,
  • rotora tipa – viens vai divi rotori.

Parasti lielāko ražīgumu sasniedz rotoru tipa kombaini, to galvenie plusi ir graudu kvalitāte, ražīgums un minimāli zudumi, tomēr ir arī mīnuss – saglabāto salmu daudzums. Kombaini ar kratītājiem ir visuniversālākie. Universāli ir arī vairāku trumuļu kratītāja kombaini, kas saglabā graudu un salmu kvalitāti, kā arī sasniedz augstu ražīgumu. Tradicionālie kombaini nodrošina augstu graudu un salmu kvalitāti, taču to ražību ierobežo viens trumulis.

Kvalitāti nosaka ne vien graudu tīrība, bet arī graudu sašķelšana, kas atkarīga no konstrukcijas. Graudu kvalitāte palielinās pie mazākiem trumuļa apgriezieniem. Lai tos samazinātu, saglabājot kulšanas efektivitāti, vajadzīgs lielāks trumuļa diametrs.

Vēl būtisks ir masas padeves virziens. Lai paaugstinātu kulšanas efektivitāti, daži kombaini nodrošina masas virziena maiņu 90 grādu vai asākā leņķī. Tomēr jārēķinās, ka šāds risinājums mazina graudu un salmu kvalitāti, kā arī patērē daudz jaudas, kas, savukārt, palielina degvielas patēriņu un mazina ražīgumu. Sasistie salmi noslogo sietu sistēmu, tas rada ražas un efektivitātes zudumus.

Daudzas saimniecības izvēlas salmus smalcināt un iestrādāt augsnē, saglabājot organiskā mēslojuma līmeni. Graudu cenai mazinoties, ir saprātīgi izmantot visu, ko lauks spēj dot. Protams, šādā gadījumā augsnei nepieciešams organiskais mēslojums, kas saglabā augsnes struktūru un palielina humusa daudzumu. Viens hektārs spēj dot 5–10 tonnas salmu, kas nozīmē pat vairākus simtus eiro papildienākumu.

Ekonomiskie apsvērumi

Lai iegūtu visefektīvāko risinājumu, nepieciešams panākt mazākus zaudējumus, augstāku graudu kvalitāti un tīrību, kā arī samazināt tehnikas servisa un apkopes izdevumus. Zaudējumus ietekmē aktīvās separācijas, pasīvās separācijas un attīrīšanas sistēmas laukumi. To izmērs var nebūt ļoti liels, ja ražības saglabāšanai izvēlas atbilstošus tehniskos papildrisinājumus, piemēram, aktīvās pārkulšanas sistēmu, kas var palielināt kombaina ražību pat par 10%.

Graudu tīrību nosaka attīrīšanas sistēmas tehniskie risinājumi un sietu laukums. Daži ražotāji izmanto tradicionālos kratītājus un divus sietus, tomēr mūsdienīgākā tehnikā padeves kratītāju galdu vietā tiek izmantoti gliemežu tipa transportieri. Tiem nav nepieciešama ikdienas apkope, tie paceļ graudus augstāk, tādā veidā radot lielākas atstarpes starp sietiem un paaugstinot efektivitāti. Jaunākos kombainos parasti ir uzstādīta trīs sietu sistēma – primārā, augšējā un apakšējā. Šāds risinājums arī palīdz mazināt zudumus.

pieejamību un piegādes termiņu. Daži uzņēmumi problēmu gadījumā piedāvā arī maiņas kombainu.

Ar pareizi izvēlētu tehniku spēsiet iegūt lielāku un kvalitatīvāku ražu un izvairīties no dīkstāves, kas kulšanas laikā bojātas tehnikas dēļ izmaksātu ļoti dārgi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *